22.2.13

Mõtisklus teemal “Kirikinnas”


Mis on kirikinnas ? Miks just kirikinnas? Mis on kindakiri ?

Kirikindal (erinevat värvi lõngast sissekootud mustriga kindal) on eesti rahvatraditsioonis kindel koht. Kirikinnas on soe, s.t meie kliimas hädavajalik. Kirikinnas kannab informatsiooni, s.t jutustab kohalikest mustritest ja lõngavärvimisvõimalustest. Pajatab sellest, kuidas esemeid hoiti – nõeluti ja paigati. Vanarahvas nimetas mustrit kirjaks, s.t et mustris võib kirjas olla sõnum. Ja oligi nii, et kirjatud ese ka kaitses selle kandjat.
Kinnas võib kõneleda tema tegijast, kandjast, alleshoidjast, pärandajast või järeletegijast.


Umbes kuu aega tagasi kutsuti mind seltskonda, mille liikmed tegelevad usinalt kirjatud kinnaste kudumisega. Ja lisaks koovad imepeenikeste varrastega. Ausalt .. ma olin väga üllatunud, sest oma elus olen vaid kaks paari väga algelisi käpikuid kudunud ning tõdenud .. kinnaste kudumine ei ole minu oskuste juures üldsehi ahvatlev. Siiski, mingi sisemise tungi ajel jäin nö vaatlejaliikmeks.

Järjest ilusamaid mustreid ja valminud kindaid-sõrmikuid imetledes kasvas mu austus mustrilooja ja kudujate vastu iga päevaga aina suuremaks. Samas kasvas ka teadmine, et mustrid on küll kaunid, ent minust ilmselt ikkagi korralikku kudujat ei saa – minu `tiivad` on selleks liialt nõrgad ja käed liiga kohmakad ! Ja veel selgines ka teadmine, et esmalt olen ma väga vilets kindakandja ja teiseks eelistan ma esemeid, millel on rahulikum muster.
 
No-nii, see mõte sai selgeks, et etnograafilise või ka nö “ainetel” kirikinda kudumiseks olen ma liiga saamatu ja ka püsimatu.

Soovisin siiski proovida kudumist peenikeste varrastega. Kõige peenemad, mis hetkel minu käsutuses on, on 1,25 mm-sed vardad.
 
Peenikeste lõngade valikus olid kollakasvalge ja tume kirsipunane. Need olid siiski liiga peened lõngad ja ehkki isegi kahekordselt võetuna peaks neid kuduma veel peenemate varrastega, otsustasin ikkagi proovida.

 
Lõin varrastele 80 silma ja kudusin just nii, nagu mõte sundis. Joonistasin vaid väga tavalised ja algelised mustriskeemid omale ruudulisele paberile, et mõlemad kindad hiljem ikka sarnased oleksid. Mustrites on kasutatud tavalisi geomeetrilisi kujundeid, mida meie esiemadki oma kindakirjades kasutasid. Neid oli ju kerge meelde jätta ja nõnda sai kinnast suvalisel jõudehetkel jälle edasi kududa.
 
 

Minu kinnastel on väga vähe mustrit. Kindad on ka üsna õhukesed. Sobilikud rohkem nii hiliskevadiseks või varasügiseseks kandmiseks. Mulle endale meeldib mõelda, et need oleks justkui pühapäeva või pidupäevakindad.
 
 
 

On´s need ka kirikindad ?
 

**********************************
 
Suurim tänu "Kirikindakese" grupi loojale ja mustrite koostajale Helenale https://www.facebook.com/#!/helena.smitt.1 , gruppi kutsujale ja julgustajale Ivile https://www.facebook.com/#!/ivi.prits  ning toredatele sõpradele ja vahvatele kudujatele !
Kududa saab tasakesi ja üksinda küll, aga seltskond, kellega ühist huvi jagada ja kellelt häid nõuandeid ning vahel ka tunnustavat õlalepatsutamist saada, on vägagi oluline !
Aitäh teile !
 
 
**********************************

5 kommentaari:

  1. Kohe kindlasti on ka need kirikindad, ilusad pealegi! Õhemad kindad kuluvad ikka vahel marjaks ära :)

    VastaKustuta
  2. Armsad kindad. Meie kliimas läheb igasuguseid käesoojendajaid vaja, nii õhemaid kui paksemaid, nii lihtsamaid kui pidulikumaid. Sinu kindad on väga ilusad, pidupäevakindad (v. kirikukindad). :)

    VastaKustuta
  3. On ikka kirikindad - kirjad ju peal. Kui soovid peenikeste varrastega peenikest lõnga kududa, ning mustriosa tundub kena ja ühevärviline tundub hõredaks jääma, siis koo ühevärviline osa kahest lõngakerast tuleva lõngaga. Võta lõnga üle ühe silma - 1 silm 1 kerast, 2 silm 2 kerast, 3 silm 1 kerast, 4 silm 2 kerast...jne. Aga varsti ongi juba see aeg, kui sellised õhemad kindad on paras kätte panna.

    VastaKustuta
  4. Need on väga ilusad kindad nagu olid ka müsteeriumikindad!

    VastaKustuta
  5. Igal juhul on need kirikindad, pole kahtlustki. Ja pilte vaadates tundus mullegi, et just need "kirikukindad", millega vanasti pidulikel juhtudel käidi. Pidulikud kindad olid ka vanasti peenemast lõngast ja vähemate mustritega, st vastupidavust ja soojust neilt väga ei oodatudki. Kasutusagedus oli lihtsalt nii säästev. Aga sina ära alahinda ennast- see on halvim, mis inimene endaga teha saab. Tiivad kannavad ja käed on kuldsed, usu mind:) Edu ja tervist, õnnitlused Eesti sünnipäevaks ka. Ja näita palun oma kindaid FB Kirikindalistele ka, me oootame ;)

    VastaKustuta