7.9.15

Uus hooaeg avatud.

Jajah, meie perele on tänasest uus teatrihooaeg avatud.
 
Käisime Tartus.
Kaugelt tulijad jõuavad ikka tavaliselt pisut varem kohale. Ma ei ole varem "Vanemuise" väikeses majas etendust vaatamas käinud ning nüüd avaneski võimalus imetleda hoonet nii väljast kui ka seest ja armsat pargikest teatrimaja kõrval.
 
 
Teater "Vanemuine" lavastas toreda näitemängu "Naeru akadeemia".
Tutvustuses on kirjas nõnda:
 
Naeru akadeemia.
 
Vaimukas vägikaikavedu näitekirjaniku ja tsensori vahel.
 
On 1940. aasta sügis Tokyos. Juba 27. septembril kirjutakse Berliinis alla Jaapani-Saksa-Itaalia kolmikpaktile, millega Jaapanist saab Hitleri Saksamaa sõjaline liitlane. Kuid praegu on veel septembri algus ja teatrihooaeg on algamas.

Komöödiakirjanik ja teatritrupi "Naeru Akadeemia" lavastaja on valmis saanud uue näitemängu ja tahab selle kiiresti lavale tuua. Näidendi etendamiseks tuleb saada tsensori luba, kuid see on Jaapani kultuuris tavaline rutiin. Paraku pole äsja ametisse astunud tsensoril vähimatki huumorimeelt. Ta nõuab teksti ümbertegemist. Siis uut ümbertegemist, ja siis järgmist ümbertegemist. Nädal aega kestev vaimne vägikaikavedu peab välja selgitama, kas huumor, vaimukus ja vaba vaim suudavad seljatada juhmi käsumajanduse.
 
Jaapani kaasaegse kirjaniku Koki Mitani mitmekihiline kahemehelugu on vaatajaid naerutanud õige mitmel kontinendil. Tartu lavale seab selle pööraselt vaimuka duelli VAT Teatri kunstiline juht Aare Toikka.
 
Peategelaste osades Hannes Kaljujärv ja Riho Kütsar ning vaikivates, kuid vägagi vajalikes osades Tanel Pärn ja Jüri Urbel.
 
Ja tõesti-tõesti! Eesti näitlejad on suurepärased!
 
 
****************
Sügis läheneb ja käes on aeg varuda kastanimune.
Kellel on peres lapsed, need korjavad neid võimalusel niigi, aga vanemad perenaised poetasid kastanimune jahu- ja tangainete säilitusnõudesse ja - kottidesse, et pahalasi eemale hoida. Oli ju minugi elus aeg, kui ei olnud võimalik nö iga päev poodi pääseda ja sellised nipid-nõksud kulusid marjaks ära...
Nüüd aga - no nad lihtsalt on ju armsad, nagu ka tammetõrud ja sügiseses lauaseades näevad ju ka kenad välja! Hea mõte, eks-ju!
Abikaasa tõi algatuseks kuus vahvat, rohelist ja pisut okkalist pallikest.
 
 
*********************
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar