Minu Hull püree.
Ah, et miks hull ? No selle pärast, et ma pole varem arbuusi hoidistanud. Aga algselt oli isu arbuusi järele nii suur, et ostsin terve vilja. Süües selgus, et ma ikka ei jaksa tervet arbuusi kohe ära süüa. Aga säilivusaeg ... Niisiis :
Hull püree
0,5 keskmise suurusega arbuusi (puhastatud ja tükeldatud)
3 pirni (kooritud, puhastatud, tükeldatud)
1 suurem õun (kooritud, puhastatud, tükeldatud)
7-8 suurt aedmaasikat
pisut vett
~ 0,5 kg moosisuhkrut
1 tl sidrunhapet
Mina tegin nii:
Poti põhja valasin pisut vett, et puuviljad põhja külge ei kõrbeks. Potti panin kõik puuviljad ja asetasin nõrgale kuumusele (el.pliidil 6-astmelise kuumuse regulaatoriga 2 aste). Lasksin kõigel pehmeneda. Arbuus annab palju vedelikku… vedeliku valasin ära ja tarbisin mahlana. Ülejäänud massi püreestasin saumikseriga ja asetasin poti tagasi pliidile. Lisasin suhkru ja sidrunhappe ning lasksin püreel keeda (ikka selsamal nõrgal kuumusel ja pidevalt segades) ~8-10 minutit. Täitsin ettevalmistatud purgikesed püreega, sulgesin kohe õhukindlalt, lasksin jahtuda ja viisin hoiukohta.
Päris maitsev püree... pannkoogiga, saiaga, pudruga …
Ah, et miks hull ? No selle pärast, et ma pole varem arbuusi hoidistanud. Aga algselt oli isu arbuusi järele nii suur, et ostsin terve vilja. Süües selgus, et ma ikka ei jaksa tervet arbuusi kohe ära süüa. Aga säilivusaeg ... Niisiis :
Hull püree
0,5 keskmise suurusega arbuusi (puhastatud ja tükeldatud)
3 pirni (kooritud, puhastatud, tükeldatud)
1 suurem õun (kooritud, puhastatud, tükeldatud)
7-8 suurt aedmaasikat
pisut vett
~ 0,5 kg moosisuhkrut
1 tl sidrunhapet
Mina tegin nii:
Poti põhja valasin pisut vett, et puuviljad põhja külge ei kõrbeks. Potti panin kõik puuviljad ja asetasin nõrgale kuumusele (el.pliidil 6-astmelise kuumuse regulaatoriga 2 aste). Lasksin kõigel pehmeneda. Arbuus annab palju vedelikku… vedeliku valasin ära ja tarbisin mahlana. Ülejäänud massi püreestasin saumikseriga ja asetasin poti tagasi pliidile. Lisasin suhkru ja sidrunhappe ning lasksin püreel keeda (ikka selsamal nõrgal kuumusel ja pidevalt segades) ~8-10 minutit. Täitsin ettevalmistatud purgikesed püreega, sulgesin kohe õhukindlalt, lasksin jahtuda ja viisin hoiukohta.
Päris maitsev püree... pannkoogiga, saiaga, pudruga …
****
Armastus kolme apelsini vastu
15 ploomi + 3 apelsini + moosisuhkur.
Juustupallid.
Juustupallide tegemine. Iga 100 g juustu (Saare leet, Eesti juust vms pisut kõvem juust) kohta tuleb võtta 1 kanamuna. lisaks kulub riivsaia ja toiduõli (parim on fritüüriõli, kuid sobivad ka teised õlid, mis kannatavad kuumutamist).
*Juust riivida, segada munadega ja riivsaiaga. Riivsaia lisada nõnda palju, et taigen muutuks piisavalt tihkeks ja vormitavaks. Veeretada sellest taignast pallid, suuruselt umbes poole vutimuna suurused (suuremad võivad seest tooreks jääda).
*Potis kuumutada õli (mina kasutan 2-liitrist potti ja sinna valan 1 liitri õli) ja kuuma õli sisse poetada taignapallikesed ükshaaval ja ettevaatlikult (võib kasutada ka lusika abi, millelt pallikesi õlisse poetada). Valmimisjärgus pallikesed kerkivad pinnale. Kui mõni pallike kipub põhja jääma, siis aidata pisut lusikaga need ka potipõhjast lahti. Lasta pallikestel saavutada kuldne jume ja korjata vahukulbiga sõelale (et liigne õli ära nõrguks).
*Lasta veidi jahtuda. NB! sisu jahtub aeglasemalt.
Sama retsepti teine variatsioon, on : 1 muna 200 g juustu kohta ja riivsaiata. Juustust ja munadest taigen ning edasi talitada samuti, st frittida pallikesed õlis.
Ps. Selliseid juustupallikesi võib mõneks ajaks ka sügavkülmutada ning kui pidupäeva hommikupoolikul külmast jahekappi sulama panna, siis pealelõunal on mõnus sekserivaagna koostisosa või niisama näksimispalakesed olemas
****
Borš - hoidis
Nii palju kui inimesi, nii palju ka erinevaid maitseid.
Kuna meie peres ei olda vaimustatud loorberist ja väga tugevalt maitsestatud roogadest ning sibul sobib küll maitsena, mitte aga suurte tükkidena, siis on järeleproovimise ja retsepti kohendamise tulemusena kasutusel järgnev hoidistamise moodus:
Borš.
1 kg peeti (laasturiivil riivitud)
1 kg porgandit (laasturiivil riivitud)
1 kg kapsast (laasturiivil riivitud v ribadeks lõigatud)
0,6 kg sibulat (tükeldatud, hakitud v peenel riivil riivitud)
2 kg tomatit (tükeldatud v püreestatud)
250 g suhkrut
500 g toiduõli
4 spl soola
3 spl 30% äädikat
Panna toiduained potti ja hautada 2 tundi. Kuumalt panna steriliseeritud purkidesse ja sulgeda kohe õhukindlalt.
Kuna meie peres ei olda vaimustatud loorberist ja väga tugevalt maitsestatud roogadest ning sibul sobib küll maitsena, mitte aga suurte tükkidena, siis on järeleproovimise ja retsepti kohendamise tulemusena kasutusel järgnev hoidistamise moodus:
Borš.
1 kg peeti (laasturiivil riivitud)
1 kg porgandit (laasturiivil riivitud)
1 kg kapsast (laasturiivil riivitud v ribadeks lõigatud)
0,6 kg sibulat (tükeldatud, hakitud v peenel riivil riivitud)
2 kg tomatit (tükeldatud v püreestatud)
250 g suhkrut
500 g toiduõli
4 spl soola
3 spl 30% äädikat
Panna toiduained potti ja hautada 2 tundi. Kuumalt panna steriliseeritud purkidesse ja sulgeda kohe õhukindlalt.
****
Kurgi-sibulasalat.
Selle salati jaoks on vajalikud toiduained:
1 kg kurki (sobivad nii pikk kui ka lühike kurk)
0,5 kg mugulsibulat
5 tl soola
5 tl suhkrut
1 dl toiduõli (ikka sellist, mis ka kuumutamist kannatab)
3 tl 30%-list söögiäädikat
kimp tilli (no umbes poolteist niisugust kimpu, nagu poes müüakse)
Valmistamine:
*kurgid koorida ja viilutada
*sibul puhastada ja viilutada
*segada kausis kurk, sibul, sool, suhkur, õli, äädikas ja hakitud till
*lasta segul seista toatemperatuuril 3-6 tundi (võiks paar korda selle aja jooksul ka segada)
* tõsta salat koos eraldunud vedelikuga purkidesse ja kuumutada (kaaned lahtiselt peal) 15 minutit (0,5 liitrised purgid) ning seejärel sulgeda kohe õhukindlalt.
*lasta jahtuda ja viia siis säilituskohta
Meile meeldib, võib-olla hakkab kellelegi veel meeldima
****
Värske kurgi - kapsasalat majoneesiga.
Väga kiire, lihtne, kerge, mahedamaitseline ja mahlane salat nii prae juurde kui ka eelroaks.
Sobib hästi ka diabeetikule nn vahepalaks toidukordade vahele.
Koostisained :
pool värske kapsa pead (u.500g)
üks värske lavakurk (u 250g)
2-3 sl majoneesi
Majoneesi hulk sõltub sellest, kas kapsas on tükeldatud noaga või riivitud. Riivimisel eraldub rohkem mahla ja majoneesi vajadus väheneb !
****
Minu vinegrett
Koostisained :
250g värsket kapsast
4 keskmise suurusega koorega keedetud kartulit
2 väikesemat keedetud peeti
4 keskmise suurusega (u 10-12 cm) hapukurki
2 keskmise suurusega keedetud porgandit
Kimbuke rohelist sibulat
3 dessertlusikatäit toiduõli
Kapsas lõigata peenteks ribadeks. Kartulid, peedid, kurgid, porgandid tükeldada meelepärase suuruse ja kujuga tükkideks. Sibul hakkida.
Segada kõik toiduained kokku ja lasta mõned tunnid jahedas (nt külmkapis) maitsetel ühtlustuda.
Nautida !
Sellel salati valmistamiseks on palju variante ja võimalusi. Võib lisada nt hapumaitselist õuna, paprikat, liha või kala, seeni või ube.
Kes soovib hapumat salatit, võib lisada pisut õunaäädikat või sidrunimahla.
Kes soovib `äkilisemat` maitset, võib lisada hakitud mugulsibulat.
Maitsestamise osaski on võimalused laialdased : sool, suhkur, sinep, till, seller või petersell, suvisel ajal ka nt hapuoblikad ..
Minule maitseb aga just nii, nagu eelpool kirjeldatud – ja tõesti, ilma soola, suhkru või muude maitseaineteta.
Salati plussiks loen toorainete kodumaisuse, vitamiinirikkuse, sobivuse ka nt diabeetiku või taimetoitlase lauale.
****
Lihtne suitsulõhesupp.
****
Kalahoidised - sprotid ja merilest õlis.
****
Lihapirukad.
****
Lihtne köögiviljasupp köögi toorjuustuga.
****
Kaneelipärg.
Viineripärg.
*********
*** Neid ja ka teisi toidupilte ning retsepte saab vaadata selle postituse lõpuosast : http://www.isetegija.net/phpBB2/viewtopic.php?p=350918#350918
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar