3.1.14

Läätsehautis.

 
Juba ammu olen tahtnud teha läätserooga. Leidsin retseptigi, kuid vastavalt oma pere toitumisharjumustele tegin veidi muudatusi. Ma olen nö “mage” inimene, st ma ei armasta vürtsikaid toite (õigem on isegi öelda, et mu organism tõrgub nendega leppimast). Seepärast ei sobi nt ka loorber, mille maitseomadusedki mulle ei meeldi. Üldjuhul meeldibki meile süüa toitu, mille põhitoiduaine maitset ei varjuta toidule lisatud maitseained.
Niisiis, Pille Endeni retsept raamatust “100 rooga”, leitav ka Toidutarest: 
Seal on küll läätse-juurviljasupp, kuid minul valmis pigem läätse-juurvilja hautis.
 
Retseptis:                                                                      Minu hautises
300 g    punaseid läätsi                                                  200g    rohelisei läätsi
1,5 l      köögiviljapuljongit                                            1,2  liitrit   vett
1 tk       sibulat või porrulauku                                        ½ väikesemast sibulast (hakitult)
2 küünt    küüslauku                                                         2 kuubikuteks lõigatud keskmise
                                                                                           suurusega kartulit
3 tk          porgandit                                                         2 pisemat porgandit (peenelt riivitult)
200 g       juursellerit                                                       ¼    lillkapsa peast
2 spl        tomatipüreed                                                    2 spl tomatipastat
2 lehte     loorberit                                                                -
Soola, pipart, hakitud punet                                             pisut soola
2 sl      hakitud petersellilehti                                             -
 
serveerimiseks hapukoort                                               serveerimiseks hapukoort
Retseptis olev valmistamise õpetus:
Vala läätsed sõelale ja pese hoolikalt. Kuumuta puljong keemiseni. Haki sibul ja küüslauguküüned ning pane potti. Lõika köögiviljad väikesteks kuubikuteks
ja tõsta potti. Mõõda potti ka tomatipüree ja lisa loorberilehed. Kuumuta keemiseni ja keeda 10 minutit. Lisa läätsed ja keeda veel 20-25 minutit.
Maitsesta pune, pipra ja soolaga.
Raputa peale hakitud peterselli. Serveeri hapukoorega.
Lahja ja tervislik supp valmib üsna kiiresti. Kes kardab, et supp jääb liiga lahjaks, võib lisada sinki või serveerida koos krõbedaks praetud peekoniga.
Mina valmistasin nii:
Läätsed pesin ja nõrutasin sõelal. Lasksin veel keema tõusta. Lisasin sellesse kartulid, porgandid ja sibula. Lasksin keeda 15 minutit, siis lisasin tomatipasta ja jätkasin keetmist veel 5 minutit. Seejärel lisasin potti läätsed ning keerasin pliidikuumuse nö hautamisrežiimile. Jätsin roa hauduma 20 minutiks ning seejärel lisasin õisikuteks jagatud lillkapsa. Lasksin roal haududa 10 minutit ning veel 10 minutit nö pliidi jääkkuumusel (selleks ajaks oli suurem osa vedelikust roa sisse imendunud ja osaliselt ka aurustunud).
 
Meile see roog maitses. Tõenäoliselt teen läätseroogasid veelgi ja ehk katsetan siis ka lihalise lisandiga hautise või supi valmistamist.
 
**************************



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar