Juba ammu olen tahtnud teha
läätserooga. Leidsin retseptigi, kuid vastavalt oma pere toitumisharjumustele
tegin veidi muudatusi. Ma olen nö “mage” inimene, st ma ei armasta vürtsikaid
toite (õigem on isegi öelda, et mu organism tõrgub nendega leppimast). Seepärast
ei sobi nt ka loorber, mille maitseomadusedki mulle ei meeldi. Üldjuhul
meeldibki meile süüa toitu, mille põhitoiduaine maitset ei varjuta toidule
lisatud maitseained.
Niisiis, Pille Endeni retsept raamatust
“100 rooga”, leitav ka Toidutarest:
Seal on küll läätse-juurviljasupp, kuid minul valmis
pigem läätse-juurvilja hautis.
Retseptis: Minu
hautises
300 g punaseid läätsi 200g rohelisei läätsi
1,5 l köögiviljapuljongit 1,2 liitrit
vett
1 tk sibulat või porrulauku ½
väikesemast sibulast (hakitult)
2 küünt küüslauku 2 kuubikuteks
lõigatud keskmise
suurusega
kartulit
3 tk porgandit
2 pisemat porgandit (peenelt riivitult)
200 g juursellerit ¼ lillkapsa peast
2 spl tomatipüreed
2 spl tomatipastat
2 lehte loorberit
-
Soola, pipart, hakitud punet
pisut soola
2 sl hakitud petersellilehti -
serveerimiseks hapukoort
serveerimiseks hapukoort
Retseptis olev valmistamise õpetus:
Vala
läätsed sõelale ja pese hoolikalt. Kuumuta puljong keemiseni. Haki sibul ja
küüslauguküüned ning pane potti. Lõika köögiviljad väikesteks kuubikuteks
ja tõsta potti. Mõõda potti ka tomatipüree ja lisa loorberilehed. Kuumuta keemiseni ja keeda 10 minutit. Lisa läätsed ja keeda veel 20-25 minutit.
Maitsesta pune, pipra ja soolaga.
Raputa peale hakitud peterselli. Serveeri hapukoorega.
ja tõsta potti. Mõõda potti ka tomatipüree ja lisa loorberilehed. Kuumuta keemiseni ja keeda 10 minutit. Lisa läätsed ja keeda veel 20-25 minutit.
Maitsesta pune, pipra ja soolaga.
Raputa peale hakitud peterselli. Serveeri hapukoorega.
Lahja
ja tervislik supp valmib üsna kiiresti. Kes kardab, et supp jääb liiga lahjaks,
võib lisada sinki või serveerida koos krõbedaks praetud peekoniga.
Mina valmistasin nii:
Läätsed pesin ja nõrutasin
sõelal. Lasksin veel keema tõusta. Lisasin sellesse kartulid, porgandid ja
sibula. Lasksin keeda 15 minutit, siis lisasin tomatipasta ja jätkasin keetmist
veel 5 minutit. Seejärel lisasin potti läätsed ning keerasin pliidikuumuse nö
hautamisrežiimile. Jätsin roa hauduma 20 minutiks ning seejärel lisasin
õisikuteks jagatud lillkapsa. Lasksin roal haududa 10 minutit ning veel 10
minutit nö pliidi jääkkuumusel (selleks ajaks oli suurem osa vedelikust roa
sisse imendunud ja osaliselt ka aurustunud).
Meile see roog maitses.
Tõenäoliselt teen läätseroogasid veelgi ja ehk katsetan siis ka lihalise lisandiga hautise või supi valmistamist.
**************************
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar