27.11.15

Väikesed toimetamised.

Ei oskagi päriselt põhjust leida, kas on see tingitud aina lühemaks jäävatest päevadest või hoopis sulaselgest laiskusest, aga ... no ei jaksa ja ei jõua ja justnagu ei taha ka midagi teha ega toimetada. Häid mõtteid on internet ja sõprade blogid servani täis, aga  .. no ei suuda ma end kokku võtta ja tegutsema hakata, et oma kätega midagi asjalikku (jõulu- ja päkapikurõõmsat) valmis teha.
 
L
 
Tänaseks on Rakvere jõulukaunistus keskväljakul püsti, aga kaitseaed on veel ümber. Päriselt valmis ja linnarahvale ning külalistele rõõmuks süüdatakse jõuluvalgus 29. novembril.
 
Ma ei ole küll mingi tulihingeline öko- ega taaskasutuse aktivist, aga mulle see kaunistus meeldib: põnev, omapärane ja ... vähemalt üks ilus terve puu jääb veel metsa kasvama!
 
**
Aga et mitte täiesti kasutult aega kaduvikumerre uputada, tõin endale mõned seltsilised ning nendega olen väga rahul!
 
 
**
 
Õige natukene olen ikka ka vardaid liigutanud.
Tahtsin ühe lõngajäägiga nö ühele poole saada ja kudusin siis mõned padjakatted. Padjad tuleb veel valmis õmmelda. Plaanis on teha tatrapadjad.
 
 
Tatrakestad on olemas ja riie ka, aga vot õmblejaga on probleemid - no igavene laiskvorst on ja mõtleb hoopis asendustegevusi välja. Äkitsi oli tarvis sõbra seebile heidest mantel selga heegeldada ..
 

.. ja siis hõikas üks hall lõng, et tema tahab sokkideks kootud saada. No kudusin siis natuke.

 

Hehh, ja eile siginesid mu köögilaua nurgale paradiisiõunad. Hmm... möödunud aegadel sai ju neid marineeritud ja ka moosiks keedetud, aga päris ammu juba ei ole sedasi hoidistanud. Ju see ikka ka sellest tuleb, et sööjaid väga pole ja ... no mis mõtet siis väga ongi toiduga mängida...
Aga seal nad nüüd olid ja midagi pidin ometi nendega ka ette võtma.
Otsustasin marineerimise/siirupis hoidistamise kasuks. Kuna hoidise leem sisaldab äädikat, oleks see ikka nagu marineerimine, aga samas on see ka üsna magus ja maitseb üsna siirupine.
1kg paradiisiõunu
5 dl vett
2-2,5 dl suhkrut
4 tera vürtspipart
8 tera nelki
jupike kaneelikoort (4-5 cm)
1 spl 30%list äädikat
Õunad puhastasin nii vartest kui ka õielehtede kuivanud jääkidest, pesin õunad ja torkasin neisse kahvliga augud (et kuumutamisel ei lõhkeks) ja jagasin ettevalmistatud purkidesse. Seejärel keetsin marinaadi lisades viimase komponendina äädika. Valmis marinaadist korjasin välja vürtsid ning valasin marinaadi õuntele. Tõstsin purgid (kaaned lahtiselt peal) kuumutusnõusse, kus vee temperatuur oli u 60 kraadi. Kuumutasin purke ~ 85 kraadises vees 25 minutit ja siis kaanetasin. Jätsin purgid jahtuma.
 
Marinaad-siirupit olin aga keetnud pisut rohkem, kui vaja läks. Ära valada ka nagu ei raatsinud! Puhastasin ja jagasin viiludeks ühe mandariini ja panin koos kooretükkidega marinaadi. Seejärel puhastasin mõned õunad ja viilutasin need. Lisasin õunadki marinaadi ja jätsin nö üleöö maitset omandama.
Tulemuseks olid täiesti "jõulumaitselised" õuna- ja mandariini lõigud, mis minu arvates sobiksid ka nt pohlamoosi kõrval verivorsti lisandiks. Samas .. miks ka mitte .. oleks nad maitsvaks lisandiks nt panna cotta-le või kohupiimamaiusele!
Tegin ka neist õuntest ja mandariinidest mõned pisihoidisekesed.
 
**
Ja ongi tänaseks kõik.
 
Loodan, et hoolimata poliitilistest tuultest saame nautida rahulikku saabuvat advendiaega, tunda  rõõmu oma lähedastest ja kallitest kaasteelistest!
 
***************************************


2 kommentaari:

  1. Rakvere jõulupuu on vahva, tahaks päriselt näha.
    Vardad liiguvad ja mõnusad õhtud raamatu seltsis, tegemist sul jätkub :)
    Muuseas, sa pole üksi, mul ka pole õmblemise isu juba mitu kuud.

    VastaKustuta
  2. Ossa, ossa,, sa oled ikka paljude asjadega hakkama saanud ja näpud liiguvad hoolikalt ja visalt .. Sokid nii ilusad ja sul pole vaja jõulukingitusi kaugelt otsida , teed kõik on pisitillukeste näpukestega valmis teinud , ma ei tea , mul on veel eelmisest korrast paha meel et saatsid mulle nii kalli väärtusliku paki sünnipäevaks ja ma palun sind väga, et ära sa minule küll pakki saatma hakka , ma nii igaks juhuks hoiatan, sest mina ise vastu saata ei saa - seosed oma invaliidsusega ja sellega, et eriti kusagil poes kingitusi ostlemas ja otsimas käia ei saa -ega ammugi postijärjekorda seisma minna , vanasti kui olin tervem, siis käisin ja saatsin, aga nüüd ma ei käi ... Aga meie vahetame oma kingikesi siis, kui siia tuled kui soovid kunagi . Hehhee.....ma olen ka naljakas : võib-olla sul polnudki kavas mulle saata midagi, aga mina siin juba halisen , aga ma pidin selle välja ütlema- nii igaks juhuks ... Ära pahanda.

    VastaKustuta