7.1.18

Kolmekuningapäev

Tavaliselt viidi jõulu- ja näärikuused just sel päeval toast välja, linnades koguti nad kokku ja viidi metsa. Euroopas oli tavaks sel päeval jõulukuused pidulikult põletada ja viimastel kümnenditel on suuremates Eesti linnadeski nii tehtud. Läbi aegade on kolmekuningapäev olnud oluline lastele – neil oli ju õigus jõuluehted ära korjata ning jõuluõunad ja -maiustused kuuse küljest ära süüa.
 
Kolmekuningapäevast võib lugeda siit:
 
Veel üks pildike selle aastavahetuse koduilust enne kokkupakkimist ja uut jõuluaega ootama jäämist.
 
 
Eks ole nüüd ka toidud veidi kergemad. Ehkki meie peres suuri ja raskeid söömaaegu ei olnudki, on siiski päris hea süüa värskest köögiviljast valmistatud salateid. Meie noorusajal ei olnud võimalik keset talve lihtsalt minna poodi ja osta värsket hiinakapsast või paprikat. Nüüd on ja nüüd ka naudime.
Sõbranna Kati kostitas kord väga maitsva salatiga, mis valmistatud lehtsalatist, marineeritud kurgist ja kirsstomateist.
Nüüd proovisin teha ka salatit, milles koos hiinakapsas ja marineeritud kurk. Täitsa maitsvad salatid!
 
 
Ja siis tuli isu teha paar munavõileiba. Munad keedetud ... ja koorimisel tabas mind üllatus. Ilmselt ei olegi see eriti harukordne, aga mina igatahes ei ole varem näinud, et muna sedaviisi kindlapiiriliselt kihiline oleks:
 
 
Oh-jah, kergelt süüa on hea, aga vahel tuleb ikka toekama toidu ise kindlasti ka ja kuna leidsin poeletilt end ootamas ühe rohke lihaga suitsuribide pakendi, siis selle ma endale ka koju tassisin. Olid tõesti liharohked ribid. Puhastasin ribid ja pakendasin neli portsjonit supiliha sügavkülma, et "vajadusel oleks kohe võtta" ja poolpaljaks lõigutud ribid keetsin veel ära. sealt sai maitsvat puljongit ja veel lihagi, mida keedukartulite lisandiks kastmesse lisada.
 
 
Ja ongi kuus päeva sellest aastast otsa saanud.
 
****************************************************

3 kommentaari:

  1. suitsuribi S U I T S U R I B I issand suu on vett täis ... eesti on ika hea maa , mäletan kui ema töötas kombinaadis ja meil oli kodus suitsuribi mida tehti suures ahjupotis kogu öö oli seal ahjus ja siis kuule kont sulas ka suus ära , jeesus kristus superstaar .... see maitse .... oi tuli meelde ja vesi keelel ära rohkem suitsuribist kirjuta hehehehehe palun ...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Heh, kui Sina oma vormiroogasid ja muid toite ning kirpparilt soetatud kaupa demonstreerid, siis jälle minul silmad pikad ja keeleots hammaste vahel!

      Kustuta
  2. Aaa sedamuidugi selle peale ma ei tulnudki.Noh kirjuta siis muidugi see oliginalgaga pooleks öeldud etära kirjuta hehhh . Tulid head ajad meelde kuveel Võhma lihakombinaat oli elus

    VastaKustuta