24.3.19

Peamiselt toidust

Seekord on põhiteemaks sünnipäev.
Lihapraadi ja praetud keedukartuleid ei hakanud pildile püüdmagi ja tavalisi sünnipäevatoite-kooke-torte-jooke ka mitte.
Põhiliselt endale tähisena lisan siia salatid ja mõned endalegi nn uudisroad , mis pälvisid heakskiitu.
 
 
 
 
Kogemata kombel komistasin internetis ühele pildile ja see pani nostalgia-keelekesed hinges helisema:
 
 
Küll olid need saiakesed head ja kenasti neljaks murtavad.
Kahjuks ei ole mul retsepti ja omaenda katsetustega ei ole ka seda maitset veel "kätte saanud". Ilmselt ei saagi, sest paraku inimese maitsemeel aastatega muutub ja ….. mine siis ja püüa tuult väljal, eks!
Lohutuseks endale võtsin siis kätte Kihnu kokaraamatu ja mõtlesin, et kui minu esivanemad on saanud, siis ehk saan minagi Kihnu lihapirukate (ampsupirukate) tegemisega hakkama.
 
 
Mõeldud …. tehtud!
 
 
 
Ampsupirukatele vahelduseks küpsetasin ka "kahe ampsu pirukaid" ja ampsupirukataignast plaadi-õunakooki. See taigen on nii ahjus plaadil kui ka õlis küpsetamiseks mõnus!
 
õlis
 
Kihnu lihapirukad.
Need õlis küpsetatud väga maitsvad pirukad ei puudu Kihnus üheltki peolaualt. Olen tervisliku toidu austaja, aga on asju, mida ei ole mõtet kohandada, sest siis kaotavad need oma väärtuse. Kui pirukategu Kihnus ette võetakse, siis tehakse neid palju. Mina panen osa pirukaid sügavkülma ja kui isu peale tuleb, siis soojendan neid ahjus. Söön pirukaid ahjusoojalt, eriti hästi maitsevad need koos kalasupiga.
Koostisosad

TAINAS
5 dl Piim
800 g Nisujahu
75 g Või
20 g Pärm
0.5 tl Sool
Suhkur

TÄIDIS
400 g Keedetud või ahjus hautatud sealiha
100 g Suitsupeekon
1 tk Sibul
1 tk Porgand
3 tk Muna
4 spl Hapukoor või puljong
Sool
Jahvatatud must pipar
Valmistamine
50 väikest ampsupirukat
1. Taina jaoks lahusta pärm väheses käesoojas piimas, seejärel kalla juurde ülejäänud soe piim. Lisa pool jahukogusest ja sega tainas ühtlaseks (kui kasutad kuivpärmi, sega see eelnevalt jahuga ja kasuta veidi kuumemat piima).
2. Lisa tainale koos ülejäänud jahuga sulatatud või, suhkur, sool. Sõtku, kuni tainas lööb käte ja kausi küljest lahti. Tainas peab olema pehme, sest liiga kõva tainaga jäävad lihapirukad kuivad.
3. Kata kauss toidukile ja rätikuga, pane sooja kohta kerkima umbes tunniks või kuni taina maht on vähemalt kahekordistunud.
4. Kuni tainas kerkib, valmista pirukatäidis. Mugav on selleks kasutada eelnevalt ahjus hautatud liha. Puhasta ja tükelda porgand ja sibul, haki ka peekon, prae need koos kergelt õlis. Keeda mune 10 minutit ja koori. Aja kõik täidiseained läbi hakklihamasina, lisa hapukoor, maitsesta täidis ja sega see läbi.
5. Vala tainas jahuga ülepuistatud lauale, sõtku seda kergelt – ühtlaseks ja elastseks. Rulli tainas õhukeseks. Vajuta klaasi abil tainast ringid, tõsta väikse lusikaga nende keskele täidis. Tõsta tainas üle täidise, suru ääred tugevalt kokku ja anna pirukatele palli kuju. Mina vormin kõik pirukad korraga valmis ja küpsetan neid vormimise järjekorras, nii saavad need veel parasjagu kerkida.
6. Kuumuta potis õli. See on küpsetamiseks paraja kuumusega, kui väike tainatükk, mis õlisse panna, tõuseb kohe õli pinnale. Küpseta pirukaid keskmisel kuumusel, kuni need muutuvad ilusaks helepruuniks ja tõsta majapidamispaberiga kaetud vaagnale, et paber imaks endasse liigse õli.
Kes soovib, see võib pirukaid küpsetada ka ahjus 225 kraadi juures umbes 10 minutit.
Retsept leitav siit:
*************
Poeg ja minia tõid lisaks muudele kingitustele maasikaid - ilusad, suured, punased, mahlased, aromaatsed, väga maitsvad!
 
 
 
Ka kingitusi ei hakka näitama, sest need polnud ju mulle.
Siin vaid minult kaart ja pisi-sõbrannalt lilled ..
 
 
.. ning sõpradelt kinkekaardid vahvas ümbrises:
 
 
On tõesti hea, kui kõige armsamate lähedastega ja kõige paremate sõpradega saab rõõmsalt aega veeta! 
 
**************************************************

2 kommentaari:

  1. Hurraa taas sünnipäev , palju õnne sünnipäevalapsele , ma paluksin neid küüslaugu ja juustuga rullikesi , need ampsud kindlasti olid kõige esimesed mis hävitati laualt .. kõik on nii isuäratav ja kaunis … ja salatid .. vapustav tegelikult ju tavaline aga sünnipäecvad on sellepoolest ka toredad et saab kartulisalatit , niisama ju teda ei viitis löikuda … Oi oled nii tubli perenaine

    VastaKustuta
  2. Sünnipäevalaps tänab!
    Neid küüslaugujuustu ampsusid võiksin Sulle tuua küll ja salatit tegelikult ka, sest ma olen ilmselt väheke hull … aga võib-olla ka natuke rohkem, kui väheke … Mulle lihtsalt meeldib toiduga mängida. Heh, lapsena ei lubatud ja nüüd siis pole enam kedagi keelamas! No ja kui teil mingi pidu või tähtpäev on, siis ju ka laud head-paremat ääreni täis - oled ise väga hea kokk ja imepärase ilumeelega!

    VastaKustuta