19.1.15

Sõnad.

Juhtus nii, et Euroopa Komisjoni esindus Eestis korraldas sõnavõistluse, et leida omakeelseid sõnu kohmakate ingliskeelsete asemele.
Ja juhtus ka, et mina võtsin kokku julguse ning pakkusin välja mõned sõnad.
Sõnade pakkujaid oli 850 ja žürii tegi oma valiku.
Siis juhtus jällegi, et minu meilikasti saabus kiri, millega kutsuti mind Euroopa Liidu Majja Sõnavõistluse lõpetamist tähistavale koosviibimisele.
Muidugi olin ma elevil - ega´s iga päev ei kutsuta ja kuna pealinnas ei käi ka ju isegi mitte iga kuul, siis ... täna olin ma Tallinnas Euroopa Liidu Infokeskuses ja nautisin hästi korraldatud koosviibimist. Rita Niineste on hea kõnejuht!
 

Infokeskus - tõepoolest info keskus!
Väga meeldiv vastuvõtt igale huvitujale. Infomaterjale mitu stendi- ja riiulitäit ...

 
Loomulikult otsustavad reaalselt oma töös ja ka olmes sõnade kasutajad, kas pakutud ja äramärgitud sõnad ka tegelikult meie igapäevasesse keelde üldse jõuavad või sinna ka kinnistuvad, aga kõik niisugused võistlused või konkursid on igatahes head mõtete ergutamiseks ja ajutegevuse virgena hoidmiseks.
 
No ja mulle, kui ristsõnade lembesele tegelasele tõi see väike ristsõnaraamatuke ka naeratuse huulile. See on küll 2014 aasta üllitis, aga see ei loe - ma püüan oma "halle ajurakukesi" ikkagi töös hoida!


 
                                        
 
 
Ja neile, kelle pakutud sõnad huvitavateks-asjalikeks arvati, jagati ka kingitusi. Erinevates kategooriates saadi kingitusteks veel mitmeid muid auhindugi (häid raamatuid, Postimehe tellimusi ja peaauhinnana ka arvuti).
Minule kingiti:
 

 

 
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Hannes Rumm, Sõnavõistluse projektijuht Rita Niineste, Eesti Keele Instituudi direktor Urmas Sutrop ja loomulikult kõik need inimesed, kes selle projektiga seotud olid ning kaasaaitajad on sügava tänu ära teeninud!
Et meie keel püsiks ja et me ikka ise tahaksime ka oma keeles rääkida!
 


 
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/sonavoistlusest-sundisid-uudissonad-nuhvel-konejuht-sujundama-ja-aasristmik?id=70595247

Võistluse üldvõitjaks valitud sõna „nuhvel“ esitas kokku 13 inimest, kelle vahel loositakse välja peaauhind, milleks on tahvelarvuti iPad. Inglise sõna phablet, millele vastet otsiti, oli ühtlasi osalejate hulgas kõige populaarsem – oma sõnapakkumise saatis 360 inimest.

Lisaks peapreemia saanule tunnistati auhinna vääriliseks veel seitse sõna. Need on: „kõnejuht“ (moderaator), „nutistu“ (asjade internet), „sujundama“ (ingl. streamline), „kolmekogu“ (kolmepoolsed läbirääkimised), „aasristmik“ (mitmetasandiline ristmik), „huvipool“ (ingl. stakeholder) ja „nöha“ (nohu ja köha). Peale võidusõnadele märgiti ära veel „idutekst“ (ingl. non-paper), „naksik“ (ingl. viral) ning „värkvõrk“ (asjade internet).

Sõnad ning võitjate nimed pannakse pärast võistluse lõpetamist üles sõnavõistluse kodulehele www.sonavoistlus.ee, kus saab vaadata ka kõiki võistlusele saadetud sõnu.
 
***************************************



3 kommentaari:

  1. Tubli oled, ma ka ringvaatest kuulsin et oli jälle uute sönade vöistlus. Kas tead soomes antakse ka igale asjale oma nimi vöörkeelseid väga vähe näiteks nagu meil venekeelseid sönu nii palju bensiin ja kosmos ja rakett siin on polttoaine,avaruus jne Millised sönad sina välja pakkusid..?

    VastaKustuta
  2. Väga huvitav lugemine! Palju õnne äramärkimise puhul!
    Ausaltöelda pole pooli mainitud inglisekeelseid sõnu kuulunud ja uued eestikeelsed on päris tundmatud. Huvitav kuulda, mis neist kasutusse jääb.

    VastaKustuta
  3. Oi, palju õnne!
    Ja ma ka tahaks teada, milliseid sõnu Sina välja pakkusid.

    VastaKustuta