17.5.15

Õied iluks, õied isuks ...

Kevad-kevad.. ja mida rohkem suve poole, seda rohkem on õitsejaid.
 
 
 
 
Nurmenukke on mitut liiki, millest ravitoimet ja toiteväärtust on kõige enam meie harilikul nurmenukul (Primula veris).
Ravimtaimena tunti nurmenukku juba antiikses Kreekas, kus ta oli kaheteistkümne jumala lill.
Praegu on korilastel õige aeg pöörata silmad ja sirutada käed selle imelise lille poole.
 
Nurmenukku saab toiduks kasutada juba varakevadel, kui teisi köögivilju veel pole. Nurmenukk on väga lühikese vegetatsiooniperioodiga – söögiks kõlblik vaid mais-juunis.
Nurmenukulehti ja -õisi võib hakkida kõikvõimalikesse salatitesse (nt koos võilillelehtede, nõgesevõsude ja kasepungadega). Üks värske kevadine nurmenukuleht rahuldab täiskasvanud inimese päevase C-vitamiini vajaduse. Selle lehe saab asetada kas tervelt või peenestatult võileivale ning koos vorsti- või juustuviiluga ongi kerge hommikueine valmis.
Nurmenukulehti võib kasutada salatites sarnaselt leht- või peasalatiga.
 
 
Mõned salatiretseptid on leitavad aadressilt:
 
 
Täna korjatud ... no mõni tassike kosutavat teed on nüüd hooleta!
 
☼☺☼
***********************************


1 kommentaar: