22.1.17

Teater. Teater? Teater!

Oo-jaa! Selle aastanumbri sees esimene teatrikülastus.
 
 
Eeltutvustus:
„Legend Thijl Ulenspiegelist ja Lamme Goedzsakist”. Raamatut on nimetatud Flaami piibliks, millega algab belgia kirjandus ja sünnib rahva eneseteadvus.
Millal?
"Legend Thijl Ulenspiegelist" ilmus 1868. aastal. Vaid 15 aastat varem, 1853, oli ilmunud „Kalevipoeg”.
Thijl Ulenspiegel erinevates meediumites
"Thijl Ulenspiegel" Rakvere Teatris
Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia teatrikunsti 11. lennu diplomilavastus.
 
***************
Grigori Gorin
Thijl Ulenspiegel
Narrieepos
Lavastaja Üllar Saaremäe
Kunstnik Kristi Leppik
Koreograaf Oleg Titov (TÜVKA; Ugala)
Helilooja Olav Ehala
Helikujundaja Vootele Ruusmaa
Muusikajuht Peeter Konovalov (TÜVKA; Ugala)
Lavavõitlus Hellar Bergmann
Tõlkija ja laulusõnade autor Priit Aimla
Charles de Costeri “Legend Thijl Ulenspiegelist” motiividel
Osades TÜVKA teatrikunsti 11. lend – Jekaterina Burdjugova, Aleksandr Domowoy, Dan Jeršov, Grete Jürgenson, Helena Kesonen, Jaune Kimmel, Liisu Krass, Karin Lamson, Märten Matsu, Getter Meresmaa, Ringo Ramul, Karl Robert Saaremäe, Karl Sakrits, Katrin Sutt, Dajana Zagorskaja, Eduard Tee, Martin Tikk, Tanel Ting, Mihkel Vendel
Lavastus valmib koostöös Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemiaga.
Gilgameš, Ilias, Odüsseia, Beowulf, Don Quijote... ja Thijl Ulenspiegel. 1868. aastal ilmunud Charles de Costeri romaaniga „Legend Thijl Ulenspiegelist” sai alguse belgia kirjandus. Vaid viisteist aastat tagasi oli ilmunud Kreutzwaldi „Kalevipoeg”.
Thijl Ulenspiegel on müütiline keskaegne tegelaskuju, trikster, narr, ringihulkuv kangelane ja vembumees, kes seisab kirglikult oma rahva õiguste eest, kuid ei pelga näidata neile nende endi rumalust. Thijl Ulenspiegel – see on nimi, mis ühendab endas öökulli ja peegli, tarkuse ja jandi.
Kogu Ulenspiegeli elu on kangelaslaul üheteistkümnenda käsu põhjal, mis talle on esimene:
Sõna „elu” mu valikul on mu deviis
sest kadugu mured mu verest.
Esietendus 30. septembril 2016 suures saalis.
„Olav Ehala muusika headusel pole tarvis peatuda, ent noorte näitlejate suurepärane lauluoskus on vägagi märkimist väärt.” (Marju Lina)
********************************
 

Ja mida oskangi mina veel lisada?
Vast ehk seda, et noored näitlejad on säravad ja lavalaudade "vallutamiseks" energiast tulvil. Mäng oli sedavõrd hea ja usutav, et oli suisa vaatajate hingamise seiskumast kuulda, kui situatsioon laval pingeliseks muutus.
Ainukeseks minupoolseks ääremärkuseks on see, et helitehnik võinuks võimendust vähemaks timmida. Tavakõnega ei olnud muret, kuid kui näitlejad valjemat häält tegid või laulsid, ei olnud võimalik enam sõnadest aru saada. (Ms. see on olnud ebamugavuse tekitajaks ka teiste etenduste puhul, kus valjuhäälselt kõneldakse või lauldakse!)
Siinkohal tuli isiklikult mulle kasuks, et olin süžeega tuttav ja ka laule ennem kuulnud. Kahju ikkagi, et noorte andekate inimeste esinemist muutis vähemnauditavaks tehnika "liiga agar kasutus"!
(ms istusin 8. reas).
 

 
Muusikalisi klippe eelnevatest etendustest ja lavaesitustest:


 
**************************************

2 kommentaari:

  1. vanasti Viljandis sai iga uus tükk sõbrannaga koos üle vaadatud ja teatriskäimine oli nii kift ettevötmine alati . Oh neid aegu ammuseid ja ilusaid . Aga kardina tellisin JOTEKS ist see on kardinapood netis - väga head asjad .

    VastaKustuta
  2. Teater on tõesti hea! Õnneks on Eestis ikka teatreid, mida külastada ja etendusi, mida vaadata. Aprillis läheme Viljandisse remonditud ja uuendatud teatrit kaema ning üht väga pikalt oodatud etendust külastama. "Hing juba kangesti sügeleb!"
    Aitäh teabe eest. Seal Joteks-is on tõesti toredad kaubad, aga nüüd on hooaeg läbi ja seda ihaldatud kardinat praegu igatahes ei ole. Ei saanud ka kusagilt näha, kas Eestisse tarnitakse. Saatsin neile kirja (u kuu aega tagasi), aga sellele pole suvatsetud vastata. Kõnelda ma soome keeles aga piisavalt ei oska, et helistada ja küsida.

    VastaKustuta